Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Novi Sad
20.07.2018.
17:40 > 17:12
Elektronska kupovina u Srbiji još uvek nije ni blizu standarda Evropske unije, što pokazuju i česte žalbe na kvalitet isporučenih proizvoda, ali i na prevare.
  • Pavle

    21.07.2018 17:33
    Kupujem i prodajem
    Međunarodnu online kupovinu ne koristim nažalost jer ne sviđa mi se da sam prepušten na milost i nemilost carinicima koji ono prvo nemaju.
    Limundo i KP su odlični ako ih gledate kao izvore informacija, a ne robe! Biram proverene trgovce i sigurnije metode. Do sada sam naišao samo na jednu razliku u opisu kod robe (u odnosu na stvarnost). Podnošljivu.
  • gari

    21.07.2018 13:52
    Vezano za Kupujem-prodajem
    Kupujem-prodajem nema veze sa online kupovinom. To je prosto oglasnik, jedino što je na internetu. Ne listamo novine, svako ima svoj nalog koji koristi u svojstvu kupca ili prodavca. Samo što dodatno ima opcija da se roba pošalje putem kurirske službe, a može i da se preuzme lično.
  • tomy

    21.07.2018 11:44
    Nikada prevaren!!
    Najskuplji proizvod kupio sam preko "kp" iznosio je oko 60.000din,
    pored toga u roku od šest godina kupio sam još 60ak raznih proizvoda i Nikada prevaren!!
  • rale

    21.07.2018 08:18
    U svetu internet trgovine potrebno je samo malo opreza da nemas problema. Na sajtu kp stoji godisnja statistika koliko su prodaja obavili za proslu godinu. Medju svim tim prodajama mora i iskociti po neko lose iskustvo. Ja uglavnom biram trgovce koji imaju vise desetina pozitivnih ocena i nikada nisam imao problema. Cak sam jednom trazio i da se vrate pare za jedan predmet i dobio sam novac nazad. Volim da kupujem polovnu tehniku koju dovode ljudi iz EU po visestruko manjim cenama i sve sto sam kupio sluzi.
  • gari

    21.07.2018 01:03
    @Haha Taj što ti je to rekao nije dobro upućen. Molim lepo, pročitaj Zakon o zaštiti potrošača. Kupci koji robu naručuju online su u nekom smislu zaštićeniji, imaju pravo da vrate robu čak i ako im se i ne sviđa. Kamo li ako nešto nije ispravno. Ako sumnjaš u nešto, snimaj telefon paket tokom otvaranja. Pa ako posle nije nešto u redu, kontaktira se trgovac, i ako vrda - onda tržišna inspekcija.


    Mada zašto bi kupovao online nešto što možeš i u prodavnici, i platiš lepo kad vidiš šta kupuješ. A ako već i kupuješ online, gledaj da bude to pouzdana prodavnica, a ne da se uplati novac nekome sumnjivom. A kamo li kad je nešto na Facebooku u pitanju. To što ih prevare likovi sa Facebooka baš nisu za žaljenje.

    Kupovinu online podržavam, i ohrabrujem, kad je u pitanju nešto kao što drugar / kaže. AliExpress, eBay, i slično. Stvari koje naši trgovci prodaju za skoro deset hiljada možete kupiti za maksimum desetak evra recimo, često za 4-5€. Zavisi šta.

    Informišite se narode.
  • /

    20.07.2018 21:35
    /
    tacno, kupindo i kupujem-prodajem ne pripadaju pojmu online kupovina.
    to je opet domaca foliraza


  • Haha

    20.07.2018 18:50
    Tesko nama
    Kupis telefon preko neta, platis kuriru isporuku I dobijes polomljen telefon. Posle ti dokazi da nisi polomio telefon. Kaze meni momak koji radi na isporuci posiljke: cak da sam ja bio prisutan kada si otvorio paket I da sam licno video da je defektan...mogao bi ti samo biti svedok na sudu. Kurirska sluzba zasticena, ovlasceni prodavac uzeo pare za robu...a kupac nije dobio sta je narucio-platio.
  • /

    20.07.2018 17:55
    /
    pa manje carinite i krace zadrzavajte robu iz inostranstva pa cemo spoznati cari kupovine preko neta.

    ja nisam imao losa iskustva. tehnicku robu narucujem samo iz nsa pa je mogu ispregledati pri preuzimanju
  • Zaljubljen u online

    20.07.2018 17:38
    Živeo nam net!
    U članku se govori samo o online trgovini u Srbiji. Sačuvaj me Bože, d aikad apokušam nešto tako da kupim!
    Nerealnost takozvanih trgovaca u pokušaju, teško je opisati.
    na primer, traže po 7000 i više dinara za naočare koje možete poručiti od 4-10 dolara.
    Internacionalno, i te kako je sve uređeno.
    I Ebay i AliExpress i ostali sajtovi kao i evropski, vraćaju novac ako roba ne bude isporučena.
    A, daleko bilo da neko pokuša da prevari.
    Svi trgovci na AliExpressu znaju šta ih čeka od KP Kina, ako pokušaju da se bave prevarama.
    Jer je ALiExpress u naldežnosti Kine.
    Takođe to važi za Hong Kong. Nikom više ne padaju na pamet prevare.
    Na BEay-u se dešava sledeće:
    - Visoko vrednovan trgovac, sa ordenom, odluči da zatvori biznis. I proda svoj nalog nekome, po lepe novce. Ovaj momentalno počinje prevaru na velikom broju komada, svi su sa konkurentno umanjenom cenom i prima novac za visok broj nardužbi - ne poslavši baš ništa. Verovatno uspeva da izvuče novac, dok se prevara ne primeti, za šta treba bar 30 dana i više.
    U tom slučaju Ebay nadoknađuje sve, po kursu na dan uplate.
    Jedino nam ostaje izgubljeno vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna